Tratarea anxietatii

Anxietatea este definita ca nervozitate, retinere si indoiala de sine care pot sau nu sa fie asociate cu factorii de stres din viata reala. Toata lumea se confrunta periodic cu un anumit nivel de anxietate, dar atunci cand sentimentele de teama si ingrijorare sunt nefocusate, coplesitoare, recurente si nu sunt legate direct de evenimentele stresante, anxietatea poate lasa o persoana grav afectata. Atunci cand anxietatea interfereaza cu functia zilnica, sprijinul unui specialist calificat in domeniul sanatatii mintale poate fi adesea util.

Simptome, semne si conditii conexe

Simptomele de anxietate includ ganduri obositoare, obsesive, ingrijoratoare, confuzie si dificultati de concentrare, stimulare sau agitatie, iritabilitate, frustrare si disperare. O persoana cu anxietate se poate simti tensionata, cu senzatii fizice incomode cum ar fi tremurul, transpiratia, bataile inimii, greata si dificultatea respiratiei. Debutul sever si brusc al acestor simptome indica adesea un atac de panica. Anxietatea poate duce, de asemenea, la dureri de cap, insomnie, probleme digestive si intoxicatii.

Anxietatea este radacina multor conditii de sanatate mintala, inclusiv atacuri de panica si fobii, si este adesea in mod direct corelata cu alte conditii, cum ar fi obsesiile si compulsiile, stresul posttraumatic si depresia. În manualele de specialitate sunt enumerate urmatoarele probleme de sanatate mintala ca tulburari de anxietate:

 • anxietate de separare
 • mutism selectiv
 • panica
 • fobiile specifice
 • anxietate sociala
 • agorafobie
 • medicatie / anxietate indusa de substante
 • anxietate generalizata

Cum se dezvolta anxietatea?

Anxietatea, este un mecanism de supravietuire care permite oamenilor sa se protejeze pentru a evita suferinta, dar uneori o persoana se confrunta in mod repetat si inutil cu niveluri extreme ale fricii si ingrijorarii asociate cu anxietatea si se simte neputincioasa pentru a atenua simptomele.

Predispozitia unei persoane fata de anxietate se bazeaza atat pe biologie, cat si pe mediu. Cu alte cuvinte, comportamentele anxioase pot fi mostenite, invatate sau ambele. De exemplu, cercetarile demonstreaza ca copiii anxiosi sunt probabil nascuti de parintii anxiosi, dar acei parinti pot, de asemenea, sa modeleze tendinte anxioase, cum ar fi evitarea sau temerea de potentiale amenintari, si pot apoi insufla aceasta frica si comportamente evitante in copiii lor. Cresterea intr-un mediu stresant poate de asemenea predispune pe cineva la anxietate deoarece anxietatea devine o modalitate de a anticipa pericolul si de a asigura siguranta.

Anxietatea se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a traumei nerezolvate, care lasa o persoana intr-o stare fiziologica sporita de excitare. In acest caz, anumite experiente pot reactiva vechea trauma, la fel ca in cazul persoanelor care sufera de stres posttraumatic (PTSD).

Anxietatea generalizata sau "liber-plutitoare"

Anxietatea "liber-plutitoare", cunoscuta si sub numele de anxietate generalizata, se caracterizeaza printr-un sentiment cronic de neliniste si ingrijorare, care nu este indreptata spre nici un lucru in particular. Multi oameni se simt deseori nelinistiti in ceea ce priveste evenimentele viitoare, cum ar fi interviuri, date sau preocupari financiare, dar persoanele care se confrunta cu anxietate plutitoare simt anxietate generalizata cu privire la orice numar de probleme sau preocupari, fara un motiv evident. Cu alte cuvinte, anxietatea experimentata nu poate fi proportionala cu impactul real al unui anumit eveniment.

In manualele de specialitate anxietatea generalizata este identifcata ca o ingrijorare excesiva care afecteaza o persoana aproape zilnic, dureaza sase luni sau mai mult, este dificil de controlat si nu poate fi explicata mai bine de alte probleme fizice, medicale sau de sanatate mintala. O persoana diagnosticata cu anxietate generalizata trebuie sa afiseze cel putin trei dintre urmatoarele simptome:

 • frecvente sentimente de oboseala
 • neliniste, senzatie de tensiune sau de punct critic
 • iritabilitate
 • dificultatea de focalizare, desenarea unui gol
 • probleme de somn
 • tensiunea musculara

Exista multi factori care pot contribui la dezvoltarea anxietatii plutitoare. A trai in medii stresante sau abuzive poate produce anxietate cronica si, uneori, anxietatea devine un obicei. Cand cineva este obisnuit sa se simta anxios despre un anumit eveniment, poate continua sa simta anxietate chiar si dupa ce evenimentul a avut loc. În plus, unii psihologi au sustinut ca caracterul vietii moderne supune oamenii la anxietate plutitoare. Permanentele termene, necesitatea ca totul sa apara rapid si abilitatea de a se compara cu ceilalti prin intermediul retelelor sociale sau altfel pot provoca anxietate cronica.

Atunci cand o persoana nu poate identifica sursa de anxietate, terapia o poate ajuta pe acea persoana sa dezvolte abilitatile necesare pentru a face fata si a atenua simptomele. Tehnicile profunde de respiratie, meditatia, exercitiile fizice, planificarea eficienta si comunicarea hotarata pot fiecare in parte sa ajute anumite persoane sa faca fata anxietatii cronice.

Terapia pentru anxietate

Deoarece anxietatea poate interfera cu relatiile, obiceiurile de dormit, obiceiurile alimentare, munca, scoala si activitatile de rutina, anxietatea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii cauta terapia si terapia eficienta poate reduce semnificativ sau elimina simptomele asociate cu anxietatea intr-un timp relativ scurt , permitand unei persoane sa reia activitatile regulate si sa-si recapete sentimentul de control. Desi oamenii nu stiu sa identifice cauza anxietatii lor, dupa ce au participat la cateva sesiuni de terapie, multi oameni sunt capabili sa identifice sursa si un terapeut poate ajuta o persoana sa lucreze la acele preocupari mai profunde.

Tipul de terapie care este cel mai adesea recomandat pentru tratamentul anxietatii datorita eficacitatii sale demonstrate este terapia comportamentala cognitiva, desi cele mai multe forme de terapie sunt potrivite pentru abordarea anxietatii. În loc sa trateze simptomele singure, asa cum fac medicamentele, psihoterapia urmareste sa identifice si sa abordeze sursa anxietatii. Procesul de auto-reflexie a terapiei ii ajuta pe oameni sa inteleaga, sa descopere si sa transforme anxietatea si sa invete tehnici de auto-linistire pentru a le folosi daca anxietatea apare din nou.

Terapeutul si pacientul vor colabora pe un plan de tratament, care poate include alte tratamente terapeutice si ajustari ale stilului de viata pentru a ajuta la ameliorarea anxietatii, cum ar fi meditatia, terapia de grup, tehnicile de gestionare a stresului si relaxare, ingrijirea de sine, exercitiul, terapia familiala si eliminarea sau reducerea aportului de substante stimulative cum ar fi cafeina.