Terapie de cuplu

Consilierea de cuplu este oferita pentru a veni in sprijinul persoanelor implicate in relatii, care ar putea sa aiba in vedere separarea sau sa caute rezolvarea problemelor legate de viata intima si de mai buna intelegere intre parteneri. În consilierea cuplurilor, focusul este pus pe relatie, desi fiecare partener ar trebui sa se astepte, de asemenea, sa se concentreze pe auto-imbunatatire si constientizare de sine.

Cand se recomanda consilierea de cuplu?

Persoanele implicate in relatii cauta consiliere pentru mai multe motive, de la lupte de putere si probleme de comunicare pana la insatisfactie sexuala si infidelitate. Desi consilierea este recomandata de indata ce o nemultumire apare intr-o relatie, studiile arata ca partenerii nu vor cauta terapie pana cand nu au fost nefericiti pentru o medie de sase ani. Și totusi, cu cat mai mult timp a trecut, cu atat este mai dificil sa se repare relatia. În unele cazuri, un cuplu care deja a decis sa se desparta poate continua terapia pentru a incheia relatia pe cale amiabila si cu respect.
Consilierea este adesea recomandata cuplurilor care se pregatesc pentru casatorie. În mod tipic, terapeutii de casatorie si familie licentiati ofera consiliere premaritala cuplurilor care doresc sa exploreze zonele de conflict sau ingrijorare care pot provoca mai tarziu dificultati sau nemultumiri in cadrul unei casnicii. În sesiunile de consiliere premaritala, cuplurile pot discuta diferentele de opinie, valorile personale si asteptarile lor de casatorie. Consilierea premaritala poate descoperi mai multe probleme decat cuplul a luat initial in calcul, dar acest lucru poate fi benefic deoarece permite cuplurilor sa descopere daca sunt cu adevarat compatibile inainte de a se casatori.
Terapia eficienta va aborda probabil mai multe aspecte ale relatiei, desi comunicarea tinde sa fie punctul central al terapiei de relationare. Cand partenerii folosesc in mod repetat evitarea conflictelor sau se angajeaza in lupte de putere aprinse, este adesea cazul in care apar probleme de comunicare. Resentimentele se construiesc, iar reparatiile nu se fac niciodata. Consilierii stiu ca unul dintre primii pasi in imbunatatirea unei relatii este de ai invata pe fiecare persoana cum sa isi controleze emotiile, sa ramana calm si sa utilizeze abilitati de comunicare sanatoase pentru a rezolva problemele noi si vechi, iar multi parteneri vad abilitati imbunatatite de comunicare ca rezultat al consilierii.

Asteptari si obiective

Terapia cu succes depinde de motivatia si dedicarea fiecarui partener la proces, iar cuplurile se pot astepta sa devina ascultatori si comunicatori mai buni si sa gaseasca noi modalitati de a se sustine reciproc. Obiectivele vor fi stabilite de cuplu sub indrumarea terapeutului si, pentru a atinge aceste obiective, fiecare partener trebuie sa fie pregatit sa recunoasca si sa inteleaga rolul lor in relatie. Nu este neobisnuit ca conflictul sa apara in cadrul sesiunilor de terapie, dar terapeutii etici se vor stradui sa ramana neutri si sa evite luarea de parti.
Unii consilieri de relatii ofera sesiuni individuale suplimentare fiecarui partener ca o chestiune de curs, iar unele pot oferi sesiuni individuale la cerere.

Frecventa, durata si eficacitate

Consilierea privind relatiile este adesea tinuta o data pe saptamana, dar acest lucru poate varia in functie de obiectivele dvs. de terapie si de faptul daca participati, de asemenea, la sesiuni de terapie individuale sau de grup. Unii consilieri de relatii ofera sesiuni individuale suplimentare fiecarui partener ca o chestiune de curs, iar unele pot oferi sesiuni individuale la cerere. Consilierea este adesea pe termen scurt, desi vindecarea dureaza timp si, in cele din urma, terapia va continua atat timp cat cuplul se angajeaza sa o vada prin sau pana la rezolvarea problemelor.
Cercetarea evaluand schimbarile in satisfactia maritala dupa terapie a indicat ca aproximativ 48% dintre cupluri au demonstrat fie ameliorarea, fie recuperarea completa a satisfactiei relatiei la urmarirea de cinci ani. Deteriorarea relatiilor a avut ca rezultat 38% dintre cupluri si 14% au ramas neschimbate.